Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a modificat, printre altele, Codul Fiscal. Găsești mai jos o selecție a modificărilor cu impact în relațiile de muncă și care se aplică începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.
1. S-au modificat regulile de impozitare a IT-iștilor, a salariaților din construcții, din sectorul agricol și din industria alimentară
Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, scutirea de impozit se va aplica numai la locul unde se află funcția de bază și numai pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv. Sumele care depășesc acest prag urmează să fie impozitate.
Ce trebuie să faci tu, ca angajator?
Primul lucru este să verifici unde are fiecare salariat funcția de bază, iar dacă informațiile sunt vechi, să procedezi de urgență la actualizarea declarațiilor.
În al doilea rând, este recomandat să verifici clauzele pe care le-ai inserat în contractul de muncă și în oferta de angajare transmisă fiecărui salariat. Scopul este să identifici felul în care este reglementat salariul – respectiv dacă este reglementată suma brută sau dacă te-ai angajat să plătești salariatului un anume salariu net, aspect care ar atrage obligația de a majora salariul brut.
2. IT-iștii sunt scutiți de plata contribuției de asigurări sociale corespunzătoare fondului de pensii administrat privat
Aceasta înseamnă că, începând cu veniturile lunii noiembrie 2023, CAS reținut salariaților din sectorul IT va fi mai mic. Cu toate acestea, salariații au posibilitatea de a opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat.
Pentru a face acest lucru, fiecare salariat trebuie să transmită angajatorului o cerere scrisă, urmând ca angajatorul să rețină contribuția aferentă începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea.
Ce trebuie să faci tu, ca angajator?
Este recomandat să informezi toți salariații cu privire la modificările care au intervenit în ceea ce privește obligația de a plăti contribuția datorată fondului de pensii administrat privat. Ar trebui, de asemenea, să le explici efectele pe care neplata acestei contribuții le are asupra lor și să îi informezi despre faptul că pot opta pentru plata contribuției printr-o simplă cerere scrisă transmisă angajatorului.
În lipsa unei opțiuni exprese din partea fiecărui salariat, contribuția aferentă fondului de pensii administrat privat nu poate fi reținută și plătită de către angajator la bugetul de stat.
3. Salariații din construcții, sectorul agricol și alimentar nu vor mai fi scutiți de plata CASS
Scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate nu mai este aplicabilă pentru salariații din construcții, din sectorul agricol și din sectorul alimentar, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.
Ce trebuie să faci tu, ca angajator?
Este recomandat să verifici clauzele pe care le-ai inserat în contractul de muncă și în oferta de angajare transmisă fiecărui salariat. Scopul este să identifici felul în care este reglementat salariul – respectiv dacă este reglementată suma brută sau dacă te-ai angajat să plătești salariatului un anume salariu net, aspect care ar atrage obligația de a majora salariul brut.
4. Contribuția asigurătorie pentru muncă revine la valoarea inițială de 2,25%
Înainte de aceste modificări fiscale, angajatorii care desfășurau activități în sectorul construcții, sectorul agricol și industria alimentară datorau o contribuție asigurătorie pentru muncă redusă la nivelul cotei care se face venit la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale. În urma acestor modificări, contribuția asigurătorie pentru muncă revine la valoarea inițială de 2,25%, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.