Încetarea contractului de muncă în urma pensionării

Share:

Cuprins

1. Încetarea contractului de muncă în urma pensionării înainte de 31 decembrie 2023

Codul Muncii stabilește două reguli pentru încetarea contractului de muncă în urma pensionării pentru limită de vârstă: 

  • Regula (art. 56 alin. 1 lit. c): Contractul de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare (adică la momentul nașterii dreptului la pensia pentru limită de vârstă). În cazul femeilor, dacă optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, contractul de muncă încetează de drept la vârsta de 65 de ani. 
  • Excepție (art. 56 alin. 4): Contractul de muncă nu încetează dacă salariatul solicită continuarea activității cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionar și dacă angajatorul este de acord. Într-un astfel de caz, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.

2. Încetarea contractului de muncă în urma pensionării începând cu data de 1 ianuarie 2024

În luna decembrie 2023 a fost publicată însă noua lege a pensiilor – Legea nr. 360/2023, planificată să intre în vigoare la data de 1 septembrie 2024. Totuși, există anumite prevederi care intră în vigoare încă de la data de 1 ianuarie și care impactează încetarea contractului de muncă în caz de pensionare pentru limită de vârstă.

Printre acestea, se numără și prevederile articolului 46 alin. (2), potrivit cărora persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Aceasta înseamnă că, de la data de 1 ianuarie 2024, articolul 56 alin. (4) din Codul Muncii nu își mai găsește aplicarea.Totodată, în aplicarea noilor prevederi legislative, este recomandat ca, înainte de încetarea contractului de muncă sau de continuarea relațiilor de muncă, angajatorul să obțină o declarație din partea salariatului care îndeplinește condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu privire la opțiunea acestuia: încetarea de drept a contractului de muncă, în baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii sau continuarea relațiilor de muncă, în baza art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023 – noua lege a pensiilor.

3. Câteva gânduri

După ce am scris articolul, înainte să îl încarc, m-am apucat să caut o imagine potrivită cu subiectul – pensionarea. M-a lovit mesajul pe care îl transmit majoritatea covârșitoare a imaginilor rezultate în urma căutării mele – „pension”. Mai toate imaginile sugerează sărăcie, numărarea banilor, bătrâni care țin în mână câteva monede și așa mai departe. Și culmea, nu vorbim de rezultate ale căutărilor în limba română. Anyway, nu am nimic relevant de spus, am ales o imagine cu un domn care desface o șampanie 😎

Image by pressfoto on Freepik

Share:
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fulger Ficolae

Am vazut ca articolul 46 alin 2 prevede destul de ambiguu :
(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Articole similare