Majorarea salariului pentru salariații cu vechime mai mare de doi ani

Share:

Cuprins

1. Cadrul legal

Prin Ordonanța de urgență nr. 130/2021 a fost introdusă în Codul Muncii obligația de majorare a salariului, peste nivelul salariului minim, pentru angajații cu o vechime de 2 ani:

(2^1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

(2^2) Prevederile alin. (21) se aplică şi pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni.”

Aceste prevederi au fost însă modificate prin OUG 142/2021, fiind introdus expres momentul de la care se calculează cele 24 de luni:

(2^1) Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

(2^2) Prevederile alin. (21) se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.”

2. Majorarea este obligatorie pentru toți salariații cu o vechime mai mare de 2 ani?

În nota de fundamentare a Ordonanței de urgență nr. 142/2021 se făcea referire la următoarele: „Având în vedere prevederile art. XLVI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care impun angajatorilor modificarea contractelor individuale de muncă începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, respectiv 18.12.2021, în sensul majorării salariilor de bază în situaţia în care acestea sunt la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru o perioadă mai mare de 2 ani

Aceste elemente generează dificultăți în interpretarea normei legale:

Interpretarea 1: este obligatorie majorarea salariului minim doar pentru acei salariați care, pe întreaga perioadă de 2 ani, au avut un salariu echivalent cu salariul minim;

Interpretarea 2: este obligatorie majorarea salariului minim pentru toți salariații care au o vechime de 2 ani, indiferent că aceștia au avut salariu minim pe o perioadă mai mică de 2 ani (e.g., un salariat a avut un salariu de 3.300 de lei de la data de 1 ianuarie 2022, iar ca urmare a majorării salariului minim în toamna anului 2023, salariatul a ajuns ca, pentru o perioadă de 3 luni din cele 24, să aibă un salariu echivalent cu salariul minim).

În lipsa unor prevederi exprese (și în ciuda mențiunilor din nota de fundamentare a OUG 142/2021 – care par făcute în grabă și fără fundament), obligația de majorare a salariului minim ar trebui să se aplice față de toți salariații care au o vechime de 2 ani la nivelul angajatorului. De altfel, scopul nedeclarat al acestei reglementări a fost ca România să aibă cât mai puțini angajați care lucrează în schimbul unui salariu minim.

3. LATER EDIT

Inspecția Muncii susține că este obligatorie majorarea salariului numai pentru salariații care, timp de doi ani, au avut un salariu echivalent cu salariu minim (vezi mai jos răspunsul autorității):

Share:
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sergiu

Interesanta treaba

Articole similare