Ești salariat? Vezi mai jos cum te pot ajuta
Daca ai fost concediat pe nedrept
Indiferent de modalitatea în care angajatorul a dispus concedierea, ai dreptul să contești în instanța decizia acestuia. Trebuie să ai în vedere faptul că, în funcție de tipul concedierii, ai la dispoziție un termen de numai 30 sau 45 de zile de la data la care ți-a fost comunicată decizia de concediere.
Dacă urmează să fii concediat
Rareori o concediere te ia prin surprindere. De cele mai multe ori, vei observa că angajatorul se pregătește pentru înlăturarea ta din organizație. Putem preveni concedierea dacă intervenim rapid și hotărât încă de la primele semne pe care ți le dă angajatorul și, în funcție de situație, pot negocia pentru tine un pachet compensatoriu pentru încetarea amiabilă a contractului de muncă.
Dacă ești hărțuit sau discriminat la locul de muncă
Știu că este greu să accepți că ești victima unor acte de hărțuire sau discriminare la locul de muncă. Însă te asigur că nu ești singura persoană care se află într-o astfel de situație. Te pot ajuta să punem capăt acțiunilor de hărțuire sau discriminare și, în funcție de situația ta concretă, pot negocia pentru tine un pachet compensatoriu pentru încetarea amiabilă a contractului de muncă, dacă asta este ceea ce urmărești.
Dacă ești cercetat disciplinar
Știu că cercetarea disciplinară poate produce un puternic impact emoțional asupra ta. Însă dincolo de asta, în urma cercetării disciplinare, angajatorul te poate concedia fără preaviz, din momentul în care îți comunică decizia de sancționare. Te pot asista pe parcursul cercetării disciplinare și, în funcție de situație, putem urmări diferite scopuri: (1) să prevenim o eventuală sancțiune disciplinară nejustificată; (2) să negociem o încetare amiabilă cu plata unui pachet compensatoriu și/sau (3) să pregătim „terenul” pentru situația în care angajatorul te concediaza pe nedrept și este necesar să contestăm în instanță decizia acestuia.
Dacă ești evaluat profesional în vederea concedierii
Concedierea pentru necorespundere profesională este una dintre cele mai dificile metode pe care angajatorul o poate alege pentru înlăturarea ta din organizație. Dacă a recurs la aceasta, fii sigur că a explorat toate celelalte metode mai ușoare și a ajuns la concluzia că niciuna nu poate fi folosită cu succes împotriva ta. Dacă te regăsești în această situație, te pot asista pe parcursul evaluării profesionale prealabile, unde putem urmări diferite scopuri: (1) să prevenim o eventuală concediere dispusă pe nedrept; (2) să negociem o încetare amiabilă cu plata unui pachet compensatoriu și/sau (3) să pregătim „terenul” pentru situația în care angajatorul te concediaza pe nedrept și este necesar să contestăm în instanță decizia acestuia.
Dacă angajatorul nu îți plătește în integralitate drepturile salariale
Fie că vorbim despre neplata la timp sau în integralitate a salariului de baza ori a altor beneficii sau sporuri (precum sporul pentru munca suplimentară, pentru munca prestată în weekend sau pentru munca de noapte), te pot ajuta să recuperezi sumele de bani care nu ți-au fost plătite în ultimii 3 ani. Sumele pot fi recuperate atât pe cale amiabilă, prin lansarea unor discuții cu angajatorul, cât și prin introducerea unei cereri de chemare în judecata.